Чому всіх так тягне в ці Нідерланди ...
Замовити дзвінок

Чому всіх так тягне в ці Нідерланди ...

Чому всіх так тягне в ці Нідерланди ...

Навчання в Нідерландах стає все більш популярним серед українських студентів. Чому? Давайте розбиратися:
  • Диплом нідерландського університету визнається в усьому світі і дає можливість почати власну справу або побудувати успішну кар'єру в міжнародній компанії.
  • Університети Нідерландів відомі у всьому світі завдяки високому рівню викладання, науково-дослідницькій діяльності і академічному рейтингу. Згідно Times Higher Education World University Rankings 2019, 13 з ныдерландських вищих навчальних закладів знаходяться в світовому ТОП-250, при цьому 6 з них займають позиції в першій сотні: Utrecht University, Delft University of Technology, Wageningen University & Research, University of Amsterdam, Leiden University, Erasmus University Rotterdam
  • Нідерланди - це країна, яка пропонує найбільшу кількість навчальних англомовних програм в порівнянні з іншими країнами континентальної Європи - на даний момент їх налічується близько 2100. Відсоток англомовних жителів дорівнює 95%, завдяки чому міжнародні студенти відчувають себе в Нідерландах впевнено і вільно.
  • Можна поєднувати роботу з навчанням: студенту надається можливість працювати до 16 годин в тиждень під час навчання або повний робочий день під час літніх канікул.
  • Можливість роботи після навчання - 12 місяців. Нідерланди надають випускникам можливість знайти роботу або заснувати власну компанію після закінчення навчання. Дозвіл на рік орієнтації (Zoekjaar) дозволяє недавнім випускникам з країн, що не входять в ЄС, залишатися в країні на термін до 12 місяців.

Вища освіта в Нідерландах відома своєю бінарною системою. Це означає, що студенти можуть вибрати навчання в одному з двох типів університетів:
  • Research Universities - науково-дослідні інститути;
  • Universities of Applied Sciences - університети прикладних наук;

Основна відмінність в двох системах освіти - підхід до викладання, можливість для наукової та дослідницької діяльності, ну і звичайно ж різноманітність програм за певними спеціальностями.

Як же вступити?

Вступити до університети прикладних наук Нідерландів студенти з України можуть після 11 класу. Якщо рівень англійської мови дозволяє почати навчання, немає необхідності проходити додаткові курси або програму підготовки.

Але ми радимо не відкидати відразу ідею з Foundation!

По-перше, завдяки програмі у вас буде відмінна можливість підтягти свою англійську: не завжди у студента виходить відразу ж влитися в англомовне середовище. По-друге, ви ознайомитеся з системою викладання і оцінювання в Нідерландах в цілому, а вона, як відомо, не має нічого спільного з українською системою. По-третє, перший «адаптаційний рік» завжди дається міжнародним студентам нелегко, тому чому б не скористатися всіма перевагами підготовчої програми, водночас і звикнути до нового оточення?

Трішки інакше з дослідними університетами.Так як програма бакалавра в таких навчальних закладах триває 3 роки, студентам необхідно надати рівень освіти, який відповідає нідерландському VWO Diploma - доуніверситетської освіти. Атестат про повну загальну середню освіту української школи відповідає рівню - HAVO Diploma - середню загальну освіту.

Що ж робити в подібній ситуації?

Відмовитися від вступу до омріяного ВНЗ і шукати інші, менш привабливі, варіанти? Звичайно ж ні! У нас є відмінний варіант вирішення цієї «проблеми»:

якщо ти випускник 11 класу і плануєш вступати до одного з дослідницьких університетів Нідерландів, тобі буде необхідно пройти програму підготовки International Foundation Year от The Hague Pathway Collegeна базі державного ВНЗ The Hague University of Applied Sciences.

Після успішного проходження підготовчої програми, зарахування до The Hague University of Applied Sciencesвам гарантовано! Можна вибрати такі спеціальності, як: International Sport Management, International Financial Management and Control, Industrial Design Engineering, User Experience Design, User Experience Design, International Business и International Communication Management.

Що стосується інших нідерландських ВНЗ, то ситуація йде таким, досить непоганим для абітурієнта, чином: програма International Foundation Year прирівнюється до нідерландської доуніверситетської освіти VWO Diploma! Тобто, студенту можна подавати документи на бакалаврські програми в будь-які вищі заклади Нідерландів, в тому числі і в дослідницькі університети.

І скільки ж потрібно коштів?

Вартість навчання та інші витрати в Нідерландах досить прийнятні, особливо в порівнянні з іншими європейськими країнами. Рік проживання тут обійдеться іноземному студентові приблизно в 10 000 €, включно з харчуваннямі страхуванням.
Для українських студентів вартість бакалаврських програм складе в середньому 9 000-12 000 € на рік. Однак у багатьох ВНЗ, наприклад, Erasmus University Rotterdam, вартість навчальних програм стартує від 6 300 € на рік.
Варто додати, що більшість університетів Нідерландів пропонують закордонним студентам різноманітні стипендії, що знижують вартість навчання. Іноді такі стипендії можуть частково покривати й інші витрати.

Якість, комфорт, традиції - це все про університети цієї невеликої конституційної монархії.
Загалом, Нідерланди - відмінна країна для отримання освіти!
Alekom – рекомендує :)

Higher Education Department